Cand se fac nunti in 2022 ?

Organizarea unei nunti implica de obicei 3 momente diferite: cununia religioasa (in principiu in Biserica), cununia civila (legalizarea nuntii in fata autoritatilor statului) si petrecerea de nunta (sarbatorirea momentelor alaturi de familie si prieteni). Evident, fiecare cuplu poate avea anumite preferinte si poate decide daca sa realizeze toate aceste proceduri / momente sau doar unele dintre ele.

organizare nunti 2022

De cele mai multe ori, partea religioasa este importanta in tara noastra, iar cei mai multi romani tin cont de calendarul ortodox atunci cand isi organizeaza o nunta. Conform acestui calendar religios care se modifica de la an la an, doar in anumite perioade se pot face nunti. Fiind un subiect important pentru foarte multe persoane, iata in ce perioade din anul 2022 NU se organizeaza nunti (nu este permisa cel putin cununia in Biserica).

In primul rand, trebuie avut in vedere faptul ca o cununie religioasa crestin ortodoxa nu este oficializata in zilele de post (inclusiv zilele de miercuri si vineri, exceptandu-le pe cele cu dezlegare) si nici in zilele Praznicelor imparatesti si in ajunul acestora (se poate consulta un calendar ortodox).

Iata in ce alte zile din anul 2022 nu se fac nunti:

– de la 1 ianuarie si pana de Boboteaza inclusiv (pana pe 6 ianuarie);

– in saptamana 27 februarie – 5 martie;

– in Postul Sfintelor Pasti (6 martie – 24 aprilie);

– in perioada 25 aprilie – 1 mai (Saptamana Luminata);

– pe data de 2 iunie;

– in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (20 – 28 iunie);

– in Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august);

– in ziua deTaierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august);

– pe data de 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci);

– in postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie);

– in perioada de la Craciun pana la final de an;

Interdictia de a se face nunti in post se refera la faptul ca este o perioada de postire nu doar trupeasca, ci si sufleteasca. In plus, la petrecerile de nunta, oamenii consuma de obicei din abundenta mancare si bautura si au o atitudine festiva, iar aceasta nu rimeaza desigur cu unele momente in care se comemoreaza evenimente speciale din istoria crestina.

nunti 2022

In ceea ce priveste ceremoniile legale de nunta, in fata ofiterului de stare civila, acestea se pot realiza in orice moment din an (in functie eventual doar de programul acestor autoritati de stat). Fiecare decide cat de importante sunt rigorile religioase in viata familiei si a celor dragi. De regula, este bine sa se tina cont in astfel de momente nu doar de preferintele personale, ci si de preferintele invitatilor. Spre exemplu, organizarea unei nunti intr-o perioada de post ar putea scadea numarul de persoane care dau curs invitatiei, daca aceste persoane tin la obiceiurile unei anumite religii.

In acest sens, tinand cont de minoritatile nationale din Romania, se poate verifica in grupul de prieteni daca in anumite momente din an nu exista interdictii speciale pentru aceste persoane apropiate de a participa la evenimente festive precum nunti sau botezuri, caci nu toti romanii sunt crestini ortodocsi. Nunta ar trebui sa fie exclusiv un moment de bucurie, care aduce toti oamenii aproape (din familie si din grupul de prieteni plus colegi de munca), indiferent de credinte personale religioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *